21 Şubat 2015 Cumartesi

Süs Köpekleri Cinsleri...

    Süs Köpekleri gurubu, en küçük yapıya sahip soyların tümünü kapsamaktadır: bunların çoğu omuz yüksekliği 30,5 cm nin altında olmaktadır. Belki de bütün evcil hayvanlar konusunda geçerli olan şeylerden biri, köpekler ne kadar küçük, sevimli ya da oyuncağa benzer bile olsa her birinin kurt soyundan geldiğini unutmamak gerekir.
    Genetik yollarla atasından belli başlı özellikleri almışlardır bu nedenle, en küçük köpek bile bir kurt gibi davranışlarda bulunmak için her yolu dener: Aynen bir kurdun yaptığı gibi kemikleri kemirerek yemeleri, yaşadığı alanı yabancılara karşı savunmaları, diğer köpeklere karşı duygularını duruşu ve kuyruğuyla göstermeleri hep birer genetik örnektir. Bu küçük süs köpeklerini hafife almamak lazım, onlar diğer iri köpeklere dahi kafa tutmada usta birer kavgacıdırlar, sonunu düşünmeden yaptıkları bu hareket doğada ölümlerine bile neden olsa da sahibini koruma adına iç güdüsel olarak kavgacılıklarını ön plana çıkartıp, ince sesleriyle ortalığı yaygaraya verirler.
    Bu minyatür köpek cinslerini yetiştirme konusunda; Romalıların öncülük yapmış olması söylenebilir, Roma kazı alanlarında günümüzün soylarına benzer minik köpeklere ait kemik kalıntıları bulunmuştur. Malta Köpeği ismi verilen minik beyaz köpeğin, Roma kökenli olduğu düşünülmektedir. Kaldı ki gerçekten de bir Roma resminde bu tür bir köpeği görmek mümkündür. Çin, Tibet ve Japonya gibi yerlerde eski çağlardan bu yana yetiştirilmiş, başka küçük köpek soyları da vardır. Süs Spanyelleri, Ortaçağ boyunca soyluların en gözde hayvanları olmuşlardır.
    Korkunç süs Teriyeri olarak gösterebileceğimiz; tam süs teriyeri olması görüntüsüne biraz ters olan Avutralya Teriyeri, ipeksi koyu kahve tüylü olmasına rağmen kişiliği ile tam bir süs köpeği sayılmaz. Çünkü, bu ufak bacaklı, yuvarlak hatlı köpek, bir kaç saniye içinde bir tavşanı ya da fareyi öldürebileceği gibi yılanları öldürme konusunda da o denli hızlıdır. Biraz Yorkshire Teriyerini andırmasına rağmen Avustralya da tamamen melezleştirme yolu ile çoğaltıldığı söylenir. Ancak yine de soyları kıtaya göç eden ilk İngilizlerin yanlarında getirdiği köpeklerle bağlantılıdır.
    Sevimli Pekin Köpekleri, isminde de anlaşılacağı gibi Çin e özgüdür. Çin de minyatür köpeklerin geçmişi en az 2500 yıl öncelere dek uzanır gider. Ancak Pekin Köpeğinin çok eski bir soy olduğu konusunda yeterli bulgular yoktur. Pekin Köpekleri ilk olarak 1860 da, Pekin de bulunan Yazlık Sarayın basılarak, yağmalanmasından sonraki dönemde İngilteye götürülmüş ve günler geçtikçe soy evrilerek daha minyon ve daha kısa bacaklı bir cins olmuştur.
    Bichon Frise cinsi minik köpeklerin adı "kıvırcık dizüstü köpeği" anlamına gelmektedir. Son yıllarda ABD başta olmak üzere gün geçtikçe popüler bir soy haline gelen Bichon Frise, aynı küçük bir kaniş gibi görünen Fransız-Belçika soyudur. Oyundan çok fazla keyif olan bu köpeğin kendisi de oyuncağa benzer bir görünüme sahiptir.
    Çin ya da Japon kökenli olduğu düşünülen bir başka güzel ırk Kral Charles Spanyeli, iyi huylu, küçük köpek cinslerindendir. 16. yüzyılda Fransa dan İngiltere ye götürülmüş, Kral Charles II nin bu köpeğe çok düşkün olması sebebiyle de köpeğin soyuna ismi verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder