28 Şubat 2015 Cumartesi

Sibirya Kurdu ve Husky Cinsi Köpek Eğitimi ve Özellikleri...

    Sibirya Kurdu ve Husky olarak bilinen Alaska Malamut cinsi köpekler, çalışkan, cana yakın eğlenceli ve heyecanlı köpeklerdir. Bu köpeklerden beslemek isteyenler için özellikleri ve eğitimi ile ilgili bu yazıyı okuyabilirsiniz.
    Orta büyüklükteki bu köpekler, bakımı konusunda sık sık taranması gereken, kabarık bir posta sahiptirler. Kurt soyunu yoğun hisseden bu ırk, sürü psikolojisindedir ve kalabalık ortamları sever bu nedenledir ki çocuklarla iyi anlaşır, kalabalık ortamlarda yabancılık çekmez ve strese girip ters davranışlarda bulunmaz. Sibirya Kurdu ve Alaska Malamut çok zeki ırklardır, ancak genlerindeki inatçılık ve heyecanlı yapıları eğitim süreçlerinde biraz daha sabırlı davranılması anlamına gelmektedir.
    Husky Cinsi köpeklerden beslemek isteyenler, apartman dairelerinden çok müstakil evlerde ayrı bir yuva ile bahçede besleyebilirler. Fakat çağımızda müstakil evde yaşamanın gittikçe zorlaştığını da düşünürsek, iyi bir eğitim ile Husky Cinsi Köpeğinizi apartman dairesinde de besleyebilirsiniz. Sibirya Kurdu ve Alaska Malamut Cinsi Köpekler genel olarak titiz ve temiz bir yapıya sahiptirler. Bu da kendini temiz tutabilen, sık banyo yaptırılmasa dahi pek kirlenmeyen bir köpek demektir. Bu cinslerin postları çift katlı kalın tüylerden oluşur. Çünkü soğuk şartlara dayanması gereken hayvanlardır, bu nedenle tüyleri sürekli ve düzenli olarak taranmalı, bakımı yapılmalıdır. Bu hareketli ırkların tırnak bakımları da tüyleri kadar hatta daha fazla önemlidir. Çünkü tırnak çatlamaları, batmaları sık kontrol edilmediğinde enfeksiyon oluşumuna neden olabilmektedir.
    Kurt soyu daha yakın olduğunu belirttiğimiz bu güzel hayvanlar, havlayarak çevrenizdekiler rahatsız etmez ancak, geveze yapıları ile söylenir gibi sesler çıkartmaya ve özellikle de ulumaya bayılırlar. Sibirya Kurdu ya da Alaska Malamut cinsi köpeklerinizi profesyonel eğitmenlerle mutlaka ilk etapta eğitim aldırmalısınız. Daha sonraki kendi eğitimlerinizde de köpeğinize liderin siz olduğunu hissettirerek, kararlı bir eğitmen karakteri çerçevesinde eğitmelisiniz.
    Köpeğinizin yemek saatlerini düzenli ayarlayın, öğün aksatmayın ve sizin verdiğiniz yemek dışında onun serbest beslenmesine de izin vermeyin. Köpeklerin mama kabı özel ve kişiseldir. Bu nedenle mamasını ailenin sadece tek bir bireyi verirse, diğer bireyleri mama kabına dokundurtmamaya ya da yaklaştırmamaya alışabilir. bunu önlemek için köpeğiniz henüz bir yavruyken ailenizin tüm bireyleri bir avuç mama alarak, mama kabından ona elinizden mama yedirin, böylece eve gelen misafirlerinde mamalarına dokunmasına ters bir hareketle karşılık vermeyecektir.
    Sibirya Kurdu ve Alaska Malamut yani Husky Cinsi Köpekler kesinlikle koruma ve bekçi köpeği olamazlar. Yaklaşık 12-15 yıl arası yaşayan Huskyler; son derece sevimli, şefkatli ve sosyal olmaktan hoşlanan bu köpekler hem çocuklarla çok iyi anlaşır hem de iyi birer dostturlar. Ancak bahsettiğim heyecanlı yapıları yüzünden evde asla yalnız bırakılmamalıdırlar. Haraketli yapıları ve yoğun enerjileri yüzünden evde yalnız kalan Huskyler zarar ziyan yapmaya başlayacaktır.
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder