28 Şubat 2015 Cumartesi

En Zeki 10 Köpek Cinsi...

   
Köpek beslemek isteyen karar veremeyen herkes öncelikle nasıl bir köpek almak istediğine karar vermeli, süs köpeğimi yoksa bekçilik yapması için çoban köpeğimi bunun gibi. Aşağıdaki 10 dan geriye yapılan sıralamada en zeki 10 köpeği göreceksiniz. Geçen yazılarımızda yaptıkları işlere göre bu köpekleri kategorilerine ayırmıştık. Şimdide her canlıda zeka seviyesi değişir durumda olacağı gibi köpek cinslerinde de nasılmış görelim.
   10. Avustralya Çoban Köpeği
Avustralya nın sıcak hava şartlarına karşı gayet dayanıklı olan bu güzel köpek, sürüyü çevik hareketler çabucak düzene soktuğu için özellikle eski yıllarda çobanlar tarafından çok sevilen ve tercih edilen bir cinsti. İyi bir bekçi köpeği de olan Avustralya Çoban Köpeği katıldığı yarışmalardaki dereceleri ile de zekasını ispatlamıştır.
   9. Rotweiller
Bu cinsi ilk olarak eski bir film olan Max 3000 ile tanıdık belkide. Ürtkütücü ve sert duruşunun altında çok insancıl ve zeki bir köpek var. Hele yavruyken o kısa potuk bacakları ve tombul karnıyla tam sevilmelik olan Rotwiller, koruma iç güdüleri de çok ön planda olduğu için bölgesini ve ait olduğu aileyi benimseyip, sevmekte üzerlerine yoktur.
   8. Doberman Pinscher
Bir kaç farklı cins ile karıştırılarak geliştirilmiş bir tür olan Dobermanlarında sert görüntüleri vardır. Genelde mekan koruma da yetiştirilen bu köpekler, çok sadıktır. İyi bir eğitim ile istediğiniz gibi bir dost ve koruma köpeği olabilirler. Atalarındaki cinsler arasında tazıgillerde olduğu için, iyi koku alır ve iz sürerler.
 
7. Papillon
Görünüşüne bakarak bu listede olmamasının gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz ancak o sıradan bir süs köpeği değil. Saçlarını iki yandan at kuyruğu yapmış kız çocukları gibi görünen bu sevimli köpek, aynı zamanda oldukça da zeki. Bu cins geçmişte soyluların yanlarından ayırmadığı, sadece aristokrat olanların sahip olabildiği bir cins idi. Çok çevik ve hareketli olan Papillon larında iz sürme yeteneği oldukça iyidir.
  6. Labrador Retriever
Labrador tam bir aile köpeği, uysal, yumuşak başlı, sevimli ve akıllı. Özellikle engelli kişiler için yardımcı köpek olarak eğitilen ve işini çok da iyi yapan bir köpektir. Polisiye olaylarda narkotik köpeği olarak da kullanılabildiği gibi çevik oluşundan dolayı yarışmalar için de eğitilebilir.
 5. Shetland Çoban Köpeği
Bu güzel köpekler Lassie filmiyle ünlenmiş, Collie hem güzelliğiyle hemde zekasıyla insanlar bu köpeği keşfettikten sonra önce evlerde sıkça beslenen bir cins olmuştur. Sonra da iz sürme yeteneğinden yararlanıldığı gibi koruma köpeği olarak dahi eğitilerek kullanılmıştır.
 4. Golden Retriever
Herkesin çok iyi ve çok yakından tanıdığı Golden Retriever lar günümüzde oldukça popüler köpekler. Ev köpeği olarak çok fazla beslenen bu tatlı hayvanlar, yumuşak başlılıkları ve uysallıkları ile de iyi bir eğitim aldıktan sonra, bebek bakıcılığı dahi yapabilir :) Korumacı tavırlar ve sahiplerine olan bağlılıkları gerçekten taktire şayan niteliktedir. Sadece iyi bir eğitim alması gerekmektedir. Aksi taktirde çok hareketli ve heyecanlı olan bu hayvanlar, evde zapt edilmesi zor hale gelebilirler.
 3. Alman Çoban Köpeği
Kurt soyuna yakın görünen bu yakışıklı köpekler sert duruşlarının yanı sıra çok sevecen ve zekiler. K9 olarak iyi birer polis köpeği olarak eğitilen bu akıllı köpekler, yarışmalarda da iyi dereceler almaktadır. Eğitilmeleri de çok kolay olan Alman Çoban Köpekleri bebeklikten aldıkları eğitim ile ömür boyu sizin sadık dostunuz olabilirler.
 2. Poodle (Kaniş)
Bu köpeği de görünüşüne bakarak sadece bir süs köpeği gibi görüp eleştirmek yanlış olur. Çünkü geçmişte kuş avlarında ön sıralarda kullanılan ve iz sürme konusunda gözde olan bu köpekler, çevik ve zekiler. Bu köpekler de süsü psikolojisini benimsediği için ailedeki tüm bireylere ayrı sevgi gösterip, üzerilerine titreyebilir.
 1. Border Collie
Bizim ülkemizde Türkiye de ki en yetenekli canlı olarak yarışmayı kazanıp, ünlenmesinden tanınan bu cins Collie ırkının en akıllı köpeği. Çoban Köpeği soyundan gelen, hareket ve sporcu bir köpek olan Border Collie ler kolay eğitilebilir ve çoğu öğretilen şeyi algılayıp, uygulayabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder